Θεραπεία
Η θεραπεία της εκκολπωμάτωσης που δεν έχει κανένα σύμπτωμα και αποτελεί τυχαίο εύρημα στα πλαίσια ελέγχου με κολοσκόπηση ή αξονική τομογραφία είναι συντηρητική, με οδηγίες διατροφής και καταπολέμησης δυσκοιλιότητας. Στη διατροφή πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών ινών, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ενώ οι ξηροί καρποί και τα σπόρια πρέπει να αποφεύγονται και ειδικά εάν έχει προηγηθεί φλεγμονή. Σημαντικό είναι να προσλαμβάνονται αρκετά υγρά (1,5-2 λίτρα την ημέρα) ώστε να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα και εάν χρειάζεται να λαμβάνονται σκευάσματα που βοηθούν στο σκοπό αυτό.
Σε περιπτώσεις οξείας εκκολπωματίτιδας χωρίς επιπλοκές (απόστημα, στένωση, διάτρηση) είναι η διακοπή σίτισης για λίγες ημέρες, αναπλήρωση με υγρά και λήψη κατάλληλης αντιβίωσης.
Όταν υπάρχει μικρή περιορισμένη ρήξη, χωρίς τοπική περιτονίτιδα, αρχικά χορηγούνται υγρά και αντιβίωση ενδοφλέβια με παραμονή στο νοσοκομείο και αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα της φλεγμονής γίνεται χειρουργική επέμβαση, με εκτομή του πάσχοντος τμήματος κατιόντος ή σιγμοειδούς που φέρει τα εκκολπώματα και τελικο-τελική αναστόμωση του παχέος εντέρου. Η επέμβαση αυτή γίνεται είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά.
Σε περιπτώσεις διάτρησης με περιτονίτιδα και σήψη γίνεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται εκτομή του τμήματος που πάσχει, έκπλυση της κοιλίας, προσωρινή κολοστομία και σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού υποχωρήσει πλήρως η φλεγμονή αποκαθίσταται η συνέχεια του παχέος εντέρου και καταργείται η κολοστομία.