Είδη σπίλων
● Συγγενής Μελανοκυτταρικός
Υπάρχει από τη γέννηση και μπορεί να είναι μικρός ή και γιγαντιαίος έως και 20 εκατοστά. Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος των σπίλων αυτών, ωστόσο, οι μικροί σε μέγεθος σπάνια εξαλλάσσονται.
● Επίκτητοι Μελανοκυτταρικοί σπίλοι
Οι μελανοκυτταρικοί σπιλοκυτταρικοί σπίλοι (κοινές ελιές) είναι μικρές σαφώς ορισμένες επίκτητες μελαγχρωματικές κηλίδες ή βλατίδες.
Ανάλογα με την εντόπιση των κυττάρων που απαρτίζουν αυτό το είδος σπίλου διακρίνονται οι ακόλουθες μορφές:
● Συνδεσμικοί μελανοκυτταρικοί και μικτοί μελανοκυτταρικο σπίλοι
Το χρώμα των σπίλων είναι ανοιχτό καστανό ή σκούρο καφέ, με ομοιόμορφη κατανομή, στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα με ομαλά όρια. Οι μεικτοί μπορεί να προεξέχουν και να εμφανίζουν υπερκεράτωση. Συνήθως η κατανομή των σπίλων αυτών είναι συχνότερη στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστο 20 τέτοιους σπίλους και σπάνια εμφανίζουν κακοήθη εξαλλαγή.
● Χοριακοί μελανινοκυτταρικοί σπίλοι
Μπορεί να είναι ανοιχτού καστανού χρώματος ή να έχουν το χρώμα του δέρματος και έχουν στρογγυλό ή θολωτό σχήμα. Οι σπίλοι αυτοί σπάνια εξαλλάσσονται.
● Επιδερμικοί σπίλοι
Εμφανίζονται από τη γέννηση ή αργότερα στη παιδική ηλικία και μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος στην εφηβεία. Οι επιδερμιδικοί σπίλοι έχουν το χρώμα του δέρματος και εντοπίζονται συχνότερα στο πάνω μέρος του σώματος. Δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο.
● Σπίλος του Shutton μελανοκυτταρικός
Έχει καστανό ή ανοιχτό καστανό χρώμα και περιβάλλεται από μια ζώνη αποχρωματισμού. Συχνά ο σπίλος αυτός εξαφανίζεται αυτόματα. Σε πολλά μελανώματα δημιουργείται τέτοια ζώνη αποχρωματισμού και έτσι η διαφορική διάγνωση από το μελάνωμα απαιτεί προσεκτική δερματολογική εκτίμηση.
● Κυανός Σπίλος
Ο σπίλος αυτός είναι επίκτητος, με χρώμα γκριζόμαυρο η σκούρο μπλέ σα μικρό οζίδιο. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση από δερματολόγο μετά την εμφάνισή του για τον κίνδυνο εξέλιξης σε μελάνωμα.
● Σπίλος του Spitz
Είναι ένας σπίλος ανοιχτού καστανού χρώματος και χαρακτηριστικά μεγαλώνει πολύ γρήγορα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
● Σπιλοκυτταρικός σπίλος
Είναι μία κηλίδα που φέρει πάνω της πολυάριθμες μικρότερες σκούρες καστανές κηλίδες που μπορεί να προεξέχουν. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση για τον κίνδυνο εξέλιξης σε μελάνωμα.
● Σπίλος του Ota - Σπίλος του Ito
Αποτελούν σημάδια του δέρματος χρώματος μπεζ καφέ η μπλέ και μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση. Η διαφορά μεταξύ του σπίλου του Ota και του σπίλου του Ito είναι το σημείο που εντοπίζονται στο σώμα. Ο σπίλος του Ota συνήθως εντοπίζεται στο μέτωπο, το πρόσωπο και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Όταν εντοπίζεται στον ώμο και τους βραχίονες είναι γνωστός ως σπίλος του Ito. Η κλινική σημασία για τον σπίλο του Ota έγκειται στη συσχέτισή του με γλαύκωμα, μελάνωμα και άλλα σύνδρομα με αγγειακές βλάβες.
● Σμηγματογόνος σπίλος
Συνήθως εμφανίζεται ως άτριχη πλάκα που περιβάλλεται από πολλά μικρά επάρματα στο τριχωτό της κεφαλής. Αυξάνεται σε μέγεθος κατά την παιδική ηλικία και κυρίως σε άνδρες με της επίδραση της τεστοστερόνης κατά την εφηβεία. Συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος και έτσι πρέπει να αφαιρείται.
● Αγγειακός σπίλος
Έχει σαφή όρια, έντονα ερυθρό χρώμα, στρόγγυλο σχήμα και εμφανίζεται με τη γέννηση και τους πρώτους μήνες της ζωής. Κατά περιόδους μπορεί να αιμορραγεί και αντιμετωπίζεται συντηρητικά μετά από εξέταση από δερματολόγο ή αφαιρείται χειρουργικά μετά την εφηβεία.