Tzeveleki Ioanna Hemorrhoids Photo

Αιμορροΐδες (Hemorrhoids)

● Αιμορροΐδες


Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό τμήμα της ανατομίας του πρωκτικού σωλήνα του ανθρώπου. Σε περιπτώσεις που διαταράσσεται η ροή του αίματος ή υπάρχει χαλάρωση ιστών τοπικά, οι αιμορροΐδες διογκώνονται, προπίπτουν ή και αιμορραγούν και πλέον εμφανίζεται η πάθηση που λέγεται αιμορρροϊδοπάθεια.

Tzeveleki Surgery Hemorrhoids1

Μηχανισμός - στάδια αιμορροϊδοπάθειας


Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού, ωστόσο όταν διογκώνονται και ο συνδετικός ιστός και οι λείες μυϊκές ίνες που τις συγκρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν, τότε προβάλλουν προς τα κάτω και εμφανίζεται η νόσος αιμορροϊδοπάθεια. Εμφανίζεται δηλαδή κιρσοειδής υπερπλασία του υποβλεννογόνιου έσω αιμορροϊδικού φλεβικού πλέγματος με ταυτόχρονη εναπόθεση ινώδους συνδετικού ιστού και πρόπτωση. Οι τρείς κύριοι αιμορροϊδικοί όζοι βρίσκονται στη 3η, 7η και 11 ώρα στον πρωκτικό σωλήνα κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Σε ενδιάμεσες θέσεις είναι δυνατόν να υπάρχουν δευτερεύοντες αιμορροϊδικοί όζοι.

Tzeveleki Surgery Hemorrhoids2

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε:


1) εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες αποτελούνται από φλεβικό πλέγμα κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από πλακώδες επιθήλιο
2) εσωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες αποτελούνται από υποβλεννογόνιο αγγειακό ιστό, περιέχουν αιμοφόρα αγγεία και λείες μυϊκές ίνες και βρίσκονται συνήθως πάνω από την οδοντωτή γραμμή.

1ου βαθμού Δεν είναι εμφανείς, βρίσκονται στη φυσιολογική τους θέση. Διακρίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
2ου βαθμού Προπίπτουν και προεξέχουν από τον πρωκτό αλλά επαναφέρονται αυτόματα μέσα στον πρωκτικό σωλήνα
3ου βαθμού Προπίπτουν μόνιμα χωρίς να ανατάσσονται αυτόματα αλλά μόνο από τον ίδιο τον ασθενή
4ου βαθμού Προπίπτουν μόνιμα από τον πρωκτό, χωρίς να είναι δυνατή η ανάταξή τους

tzeveleki hemorrhoids stages
Αίτια αιμορροϊδοπάθειας

● Χρόνια δυσκοιλιότητα
● Διατροφή (φτωχή σε φυτικές ίνες, καυτερά, αλκοόλ)
● Κύηση
● Παχυσαρκία
● Έλλειψη σωματικής άσκησης και καθιστική ζωή
● Κληρονομικότητα
● Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
● Άρση βάρους Φύλο (συχνότερα σε άνδρες)
● Έντονος βήχας
● Πυλαία υπέρταση
● Μεγάλη ηλικία

Συμπτώματα

1. Αιμορραγία. Το αίμα είναι έντονα ερυθρό στο τέλος της κένωσης και μπορεί να εμφανίζεται κατά διαστήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε ήπια αναιμία
2. Δυσφορία και πόνος. Οφείλεται στη διάταση του ευαίσθητου πρωκτικού δέρματος ή και σε κάποια συνοδό ραγάδα ή θρόμβωση και φλεγμονή του αιμορροϊδικού πλέγματος.
3. Ερεθισμός - κνησμός δακτυλίου. Οφείλεται σε βλεννώδη έκκριση, μικροτραυματισμούς, ατελή αφόδευση και ύπαρξη δερματικών πτυχών.
4. Πρόπτωση - διόγκωση. Συνήθως αποτελεί το κύριο σύμπτωμα και μπορεί να ανατάσσονται ή και να είναι μόνιμη. Σε περίπτωση θρόμβωσης υπάρχει μεγάλη πρόπτωση, διόγκωση και έντονο άλγος. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν υπερτροφικές θηλές, ινοεπιθηλιακοί πολύποδες και ραγάδα πρωκτού.

Tzeveleki Surgery Hemorrhoids Symptoms

Θεραπεία


Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας γίνεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και μετά από πλήρη έλεγχο και διαφορική διάγνωση των συμπτωμάτων ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις όπως φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, καρκίνος του παχέος εντέρου, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πρωκτικά συρίγγια ή δερματολογικά νοσήματα.
Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 1ου και 2ου βαθμού, είναι συνήθως συντηρητική, με αλοιφές, φλαβινοειδή, χρήση υπακτικών, καλή υγιεινή της περιοχής και αλλαγές στη διατροφή (φυτικές ίνες και άφθονα υγρά) και στον τρόπο ζωής για τη ρύθμιση των κενώσεων. Αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με σκληροθεραπεία καθως και με απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους.
Για τις αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού, ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση, όπως επίσης και σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας 2ου βαθμού με μεγάλη αιμορραγία.
Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας στοχεύει στην αντιμετώπιση των δύο κύριων συμπτωμάτων που είναι η αιμορραγία και η πρόπτωση, με απολίνωση ή διακοπή τροφοφόρων αγγείων ή αφαίρεση τους διατεταμένου αιμορροϊδικού όζου.

Τεχνική HAL-RAR (Hemorrhoid Artery Ligation)

Με σύστημα καθοδήγησης με υπερήχους Doppler ανιχνεύονται οι τροφοφόρες αρτηρίες, συνήθως 6 αρτηρίες, και απολινώνονται με ειδικό απορροφήσιμο ράμμα. Έτσι, η ροή του αίματος διακόπτεται και οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται. Συνδυαστικά μπορεί να γίνει καθήλωση του βλεννογόνου που προπίπτει για καλύτερα αποτελέσματα. Η μέθοδος έχει ένδειξη για αιμορροϊδοπάθεια 2ου και 3ου βαθμού. Με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει τομή ή τραύμα, δεν απαιτείται νοσηλεία, δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Tzeveleki Surgery Hemorrhoid Artery Ligation 1
Tzeveleki Surgery Hemorrhoid Artery Ligation 2
Tzeveleki Surgery Hemorrhoid Artery Ligation 3
Αιμορροϊδεκτομή με κυκλικό αναστομωτήρα (stapler) ή μέθοδος Longo.

H λογική της μεθόδου στηρίζεται στη ριζική αντιμετώπιση των δύο σοβαρότερων συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας που είναι η αιμορραγία και η πρόπτωση. Το συρραπτικό μηχάνημα (stapler) κόβει μια λεπτή λωρίδα βλεννογόνου κυκλικά πάνω από τις αιμορροΐδες και γίνεται ταυτόχρονη συρραφή. Ο εγχειρητικός χρόνος είναι μικρός, το αισθητικό αποτέλεσμα καλό εφόσον δεν υπάρχει εξωτερικό τραύμα και ο μετεγχειρητικός πόνος μικρός. Η μέθοδος έχει ένδειξη για αιμορροϊδοπάθεια 3ου βαθμού και σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας 2ου βαθμού με μεγάλη αιμορραγία ή πρόπτωση βλεννογόνου.

Tzeveleki Surgery Longo method 1
Tzeveleki Surgery Longo method 2
Αιμορροϊδοπλαστική με laser ή ενδοαυλική αιμορροϊδοπηξία με laser (LHP) και η απολίνωση αιμορροΐδων με laser (LeHP)

Είναι η τεχνική κατά την οποία εισάγεται στον αιμορροϊδικό όζο μια λεπτή ίνα που εκπέμπει περιμετρικά ενέργεια laser και καυτηριάζει και καταστρέφει την αιμορροΐδα από το εσωτερικό της. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού. Η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση υποτροπής.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια πρωκτοσκοπίου, και μέσα από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγεται μια πολύ λεπτή οπτική ίνα που προωθείται υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου. Η ίνα εκπομπής laser προκαλεί άμεση συρρίκνωση των αιμορροΐδων, χωρίς να επηρεάζεται ο βλεννογόνος και ο σφιγκτήρας. Με την τεχνική αυτή η υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι άμεση και ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα πρόπτωση.

Tzeveleki Surgery LeHP method 1
Tzeveleki Surgery LeHP method 2
Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan.

Με την τεχνική αυτή γίνεται ριζική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων με απολίνωση κύριων αιμορροϊδικών αγγείων στο μίσχο των αιμορροΐδων. Η μέθοδος έχει ένδειξη για αιμορροΐδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού αλλά και σε περιπτώσεις υποτροπών μετά από εφαρμογή άλλων μεθόδων. Η εκτομή των όζων γίνεται με διατήρηση μικρών νησίδων δέρματος του πρωκτού μεταξύ των όζων που εκτέμνονται ώστε να αποφεύγεται μελλοντική στένωση πρωκτού. Το τραύμα μένει ανοικτό και επουλώνεται μόνο του κατά δεύτερο σκοπό. Η εκτομή μπορεί να γίνει με διάφορες μορφές ενέργειας όπως διαθερμία, νυστέρι υπερήχων, ραδιοσυχνότητες ή Laser.

Tzeveleki Surgery Milligan-Morgan method 1
Tzeveleki Surgery Milligan-Morgan method 2