Θεραπεία
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των συριγγίων είναι χειρουργική. Μετά από ακριβή προεγχειρητικό εντοπισμό της πορείας του συριγγώδους πόρου με μήλη και ενδοπρωκτικό διορθικό υπερηχογράφημα γίνεται ευρεία διάνοιξη σε όλη την έκτασή του και καθαρισμός του. Η επέμβαση στοχεύει στον καθαρισμό του συριγγώδους πόρου ή πόρων με διαφύλαξη της ακεραιότητας του σφιγκτηριακού μηχανισμού, ώστε να μην εμφανιστεί μετεγχειρητική ακράτεια.
Στα υψηλά συρίγγια εφαρμόζεται η Ιπποκράτειος μέθοδος με ράμμα seton, δηλαδή γίνεται συριγγεκτομή κατά στάδια με τη τοποθέτηση ράμματος στο έσω στόμιο που περιβάλλει τον έσω σφιγκτήρα και κατά διαστήματα σφίγγεται ώστε να γίνει επούλωση χωρίς πιθανή ακράτεια. Ο χρόνος παραμονής του ράμματος είναι συνήθως 3 έως 6 μήνες και σε αυτό το χρονικό διάστημα επουλώνεται ο συριγγώδης πόρος με σχηματισμό συνδετικού ιστού.
Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι που περιλαμβάνουν καθαρισμό του συριγγώδους πόρου και γέμισμά του με βιολογικά υλικά (έγχυση κόλλας ινώδους) ή η ενδοσκοπική μέθοδος VAAFT (Video-Assisted Anal Fistula Treatment), όπου χρησιμοποιείται συριγγοσκόπιο το οποίο μπαίνει από το έξω στόμιο και γίνεται διερεύνηση έως το έσω στόμιο, αφαίρεση ουλώδους ιστού, πλύση και καυτηριασμός.
Για τα πεταλοειδή συρίγγια γίνεται βαθειά διάνοιξη των συριγγωδών πόρων σε συνδυασμό με διατομή του έσω σφιγκτήρα στην 6η ώρα.
Μετεγχειρητικά, σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούντα ήπια αναλγητικά, καλή υγιεινή της περιοχής και τακτικός έλεγχος του τραύματος από τον χειρουργό.