Θεραπεία
Μετά την εξέταση και διάγνωση της βουβωνοκήλης τίθεται η ένδειξη για συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Η απόφαση εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του ασθενούς (συνυπάρχουσες παθήσεις), το μέγεθος της κήλης, την ηλικία και την επιθυμία του ασθενούς. Οι μικρές ασυμπτωματικές κήλες αντιμετωπίζονται αρχικά συντηρητικά, αλλά λόγω του ότι με τη πάροδο του χρόνου συνήθως μεγαλώνουν και μπορεί να εκδηλωθούν με μία επιπλοκή, συστήνεται η προγραμματισμένη χειρουργική τους αντιμετώπιση. Σε περίπτωση περίσφιξης μίας κήλης πρέπει να γίνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση γιατί υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του εντέρου.
Η χειρουργική της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει πλαστική αποκατάσταση των μυοαπονευρωτικών πετάλων που έχουν χαλαρώσει μετά από ανάταξη του περιεχομένου του κηλικού σάκου και ενίσχυσή τους με την τοποθέτηση κατάλληλου πλέγματος. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν πολλά είδη πλεγμάτων, με ειδική κατασκευή που προσφέρει ανθεκτικότητα και δε προκαλεί αντίδραση στον οργανισμό και οι επεμβάσεις με πλέγμα υπερτερούν από τις παλαιότερες χωρίς τοποθέτηση πλέγματος καθώς έτσι οι υποτροπές μειώνονται σημαντικά. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ανοικτά με μία τομή ή λαπαροσκοπικά, ανάλογα με το είδος της κήλης, την επιθυμία του ασθενούς και την εμπειρία του χειρουργού.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές:
● Απλή ραφή που ενισχύει το οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου χωρίς τοποθέτηση πλέγματος
● Πλαστική κατά Shouldice με συρραφή σε πολλά στρώματα των ανατομικών δομών στο οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου, χωρίς τοποθέτηση πλέγματος
● Πλαστική βουβωνοκήλης με τοποθέτηση πλέγματος - εμβαλώματος (Mesh plug) κατά Rutkow
● Πλαστική κατά Pelissier - μέθοδος TIPP (Transinguinal preperitoneal patchplastic), που είναι μία μέθοδος προπεριτοναϊκής πλαστικής αποκατάστασης με πλέγμα μέσω της βουβωνικής χώρας
● Πλαστική με εμβάλωμα Polysoft Patch (τεχνική ONSTEP - open new simplified totally extraperitoneal patchplasty), στην οποία εμφυτεύεται αυτοδιατεινόμενο εμφύτευμα-πλέγμα. Η τεχνική αυτή έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.
● Πλαστική με το σύστημα UHS (Ultrapro Hernia System), στην οποία η ενίσχυση γίνεται εκ των έσω με πλέγμα μερικής απορροφησιμότητας και υψηλής ελαστικότητας.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο με πολύ καλά αποτελέσματα είναι οι εξής:
● Πλαστική κατά Lichtenstein, στην οποία στο οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου επικάθεται συνθετικό πλέγμα το οποία καθηλώνεται χωρίς τάση (tension free technique). Η τεχνική αυτή αποκατάστασης αποτελεί παγκόσμια την πιο διαδεδομένη μέθοδο και είναι κατάλληλη για της μεσαίες και μεγάλου μεγέθους βουβωνοκήλες, με δυνατότητα επιλογής πολλών ειδών πλεγμάτων.
● Πλαστική βουβωνοκήλης TAPP (Transabdominal pre-peritoneal) ή TEP(Τotally Extraperitoneal). Η πρώτη είναι προ-περιτοναϊκή μέθοδος και η δεύτερη ολικά εξωπεριτοναϊκή μέθοδος και στις δύο όμως καθηλώνεται πλέγμα στην οπίσθια επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος ενδοσκοπικά, όμως έχουν υψηλότερο κόστος και τεχνικές δυσκολίες. Έχει πλεονεκτήματα σε παχύσαρκους ασθενείς και σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης.
Ο ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα της επέμβασης από την κλινική είτε να παραμείνει μία ημέρα ανάλογα με την περίπτωση, με μικρό μετεγχειρητικό πόνο καθώς οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι χωρίς τάση και το τραύμα είναι μικρό.
Μετά από επέμβαση βουβωνοκήλης μπορεί να υπάρχει τοπικά μικρό αιμάτωμα και μπορεί να φτάνει στους όρχεις στους άνδρες, που όμως υποχωρεί γρήγορα, οίδημα από την οργάνωση του πλέγματος με τους ιστούς το οποίο μπορεί να παραμείνει έως και ένα μήνα και υπαισθησία και μούδιασμα τοπικά στο σημείο της τομής.
Ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευθεί τον χειρουργό του για οδηγίες επανόδου στις φυσιολογικές δραστηριότητες, άρση βάρους, γυμναστική και χειρωνακτική εργασία για την αποφυγή υποτροπής της κήλης.